Secretul masonic

Francmasoneria este o societate discreta si nu secreta. Singurele "secrete" cultivate in Ordin sunt cele referitoare la ritualuri si modurile de recunoastere intre Frati, aceste "secrete" tinānd de traditie.

De ce nu este ea o societate secreta? Deoarece Statul cunoaste atāt existenta Obedientelor, numele responsabililor cāt si locurile in care Francmasonii se reunesc.

Statutul Ordinului este public, fiind inregistrat la Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, principiile si  scopurile sale sunt publice, iar daca unele probleme interne nu sunt date publicitatii, acesta atitudine se inscrie in normalitatea atitudinii oricarei asociatii.

Pe de alta parte se mai poate vorbi despre secretul masonic ca despre ceva de o mare insemnatate la care au acces numai initiatii (cei care au intrat in rāndurile Fratilor Francmasoni).

Ce este de fapt secretul masonic? Francmasoneria speculativa il determina pe candidatul care intra in Francmasonerie sa ia cunostinta de faptul ca singurul secret este in el: "Cauta si vei gasi". Niciun secret nu le este revelat initiatilor, nici vreun plan ocult de transformare a universului, nici vreo invatatura teologica, nici vreo cheie mistica a Omului si a lumii.

Mesajul initiatic este primit si trait in mod diferit de fiecare. Expresia si libertatea de constiinta sunt unice pentru orice om. Francmasoneria este aceeasi si obligatorie pentru toti masonii. Fiecare Francmason traieste secretul masonic in clar-obscurul constiintei sale. Chiarr daca ar vrea, nu ar putea sa-l reveleze; nu mai mult decāt ar putea sa-si reveleze fiinta profunda, misterul persoanei sale.