Istoric

Evolutia si istoricul Lojei Inteleptii din Heliopolis

Inainte de toate trebuie mentionat ca in perioada 1850-1860 masoneria romaneasca se afla in plina dezvoltare, dupa rolul crucial pe care l-a avut in revolutia pasoptista, practic o "revolutie" initiata si desfasurata in intregime dupa principiile francmasoneriei liberale, extrem de prezenta in Romania acelor vremuri.
In 6 octombrie 1856 are loc aprinderea focurilor celei de-a saptea Loja in Bucuresti, sub numele "Steaua Dunarii", sub auspiciile Marelui Orient al Frantei, avand ca "presedinte" pe Auguste Carrence, un negustor francez stabilit in Bucuresti, un personaj dealtfel foarte controversat dar care a adus o contributie hotaratoare la introducerea si dezvoltarea Francmasoneriei moderne in Romania. Ca membri fondatori putem aminti pe Ion Heliade Radulescu, Cezar Bolliac, Christian Tell, I.C. Bratianu, C.A. Rosetti si Ion Ghica.

Evolutia si istoricul Lojei Inteleptii din Heliopolis

Inainte de toate trebuie mentionat ca in perioada  1850-1860 masoneria romaneasca se afla in plina dezvoltare, dupa rolul crucial pe care l-a avut in revolutia pasoptista, practic o "revolutie" initiata si desfasurata in intregime dupa principiile francmasoneriei liberale, extrem de prezenta in Romania acelor vremuri.
In 6 octombrie 1856 are loc aprinderea focurilor celei de-a saptea Loja in Bucuresti, sub numele "Steaua Dunarii", sub auspiciile Marelui Orient al Frantei, avand ca "presedinte" pe Auguste Carrence, un negustor francez stabilit in Bucuresti, un personaj dealtfel foarte controversat dar care a adus o contributie hotaratoare la introducerea si dezvoltarea Francmasoneriei moderne in Romania. Ca membri fondatori putem aminti pe Ion Heliade Radulescu, Cezar Bolliac, Christian Tell, I.C. Bratianu, C.A. Rosetti si Ion Ghica.

Loja "Steaua Dunarii" prospera, numarul membrilor creste, insa ponderea membrilor francezi este majoritara, limba franceza fiind folosita in loja; se ridica astfel problema admiterii de membri romani, problema indelung dezbatuta; cu toata opozitia majoritara a membrilor francezi, se pare ca "romanizarea" Lojei "Steaua Dunarii" (in cadrul careia a fost initiat actorul Matei Millo la 26 septembrie 1859) ar fi unul din motivele care a dus la nasterea unei noi Loje in Bucuresti, tot sub auspiciile Marelui Orient al Frantei.

Astfel, la 26 iunie 1863 are loc aprinderea focurilor (infiintarea) Lojei "Inteleptii din Heliopolis" in Bucuresti, cu patenta nr. 31.492 din 30 noiembrie 1863, acordata de Marele Orient al Frantei; Loja lucra in Ritul Memfis si avea ca sediu o casa din Str. Teatrului Nr. 6 – in spatele Teatrului National, unde va functiona pana in 8 octombrie 1864, cand localul impreuna cu o parte din arhiva sunt distruse de un incendiu. Venerabil Maestru (Presedinte) este ales August Carrence,  iar Prim Supraveghetor este ales Matei Millo. Printre fondatori se numara si medicul Severin (Orator), regizorul Adolph Gattineau (Pastratorul sigiliului), un viitor ministru – Ion Istrat, mai multi viitori generali, cativa intelectuali marcanti – Dr. Iacob Felix. Loja prospera,  dezvoltandu-se spectaculos incepand chiar din toamna anului 1863, cand numara 25 membri, urmand ca in 1864 numarul acestora sa creasca la 43 membri, printre cei nou initiati remarcand pe G. Filitti (presedinte de tribunal), arhitectul Jules Villacrocce, proprietarul Nicolae Poenaru, deputatul I.A. Cantacuzino, C.N. Sutu, proprietarul G.N. Filipescu, Edmond Marie Gillet de Kerveguen (secretarul ministrului de razboi), publicistul Pantazi Ghica.

In 1865 Loja Inteleptii din Heliopolis numara 90 de membri. Venerabilul ales in 1865 a fost George M. Ghica, Prim Supraveghetor I. Cretzianu iar Secund Supraveghetor Hacik Sahim (negustor maghiar), Orator fiind ales George (Grigore) Cantacuzino. Loja era acum majoritar compusa din romani, cuprinzand un larg evantai social, economic si chiar politic.

Un fapt semnificativ este ca din cei 18 membri ai societatii "Progresul" 11 erau membri ai Lojei Inteleptii din Heliopolis: Nicolae Racovita, G.C. Filipescu, G. Lahovari,  Dimitrie Sturza, G. Cantacuzino; se poate remarca astfel ca admiterea acestora in Loja coincide chiar cu etapa de organizare a societatii "Progresul".
Legatura Lojei cu rasturnarea domnitorului Al. I. Cuza (23 februarie 1866) este evidenta, stiind ca cei trei ofiteri care i-au prezentat actul abdicarii lui Cuza – Constantin Pilat, Anton Costiescu si Anton Berindei – erau membri activi ai Lojei Inteleptii din Heliopolis. Dupa acest eveniment, in luna aprilie, Loja inainteaza o cerere guvernului pentru a-i permite sa abordeze deasupra localului refacut dupa incendiu "Baniera cu culorile nationale si insignele masonice", incuviitare ce o primeste in 3 mai 1866.

In primavara anului 1867, Loja a cerut si a obtinut sprijinul Marelui Orient al Frantei pentru a interveni pe langa marile puteri in favoarea Romaniei, pentru reusita instaurarii monarhiei constitutionale. Foarte activ a fost atunci Ioan Balaceanu-Stolnici. Dupa aceasta activitatea diminua, astfel incat in februarie 1867 Loja a intrat in adormire (si-a incetat activitatea) pentru o perioada de 7 ani.

In 27 mai 1873, Loja isi reaprinde luminile intr-un local inchiriat in Str. Scaune Nr. 23. Programul schitat cu aceasta ocazie da roade: se acorda consultatii medicale gratuite in cadrul unei policlinici de catre membrii medici, se infiinteaza un "Comitet Juridic" sub conducerea membrilor D. Atanasescu, Emil Pache Protopopescu si Poenaru Bordea; in ianuarie 1874 apare primul numar al revistei "Mistria", publicatie ce urmarea sa constituie un factor de unitate al Lojelor – mai apoi aparand ideea constituirii Marelui Orient Al Romaniei.

In iunie 1874 este ales cu unanimitate de voturi si in aclamatii generalul Dr. Carol Davila ca Venerabil al At. De asemenea el este ales sa reprezinte Francmasoneria Romana la Conventul Marelui Orient al Frantei din 14 septembrie 1874; Dr. Carol Davila are o primire stralucita la Paris, el fiind primul Francmason Roman care a reprezentat Romania la Paris, desi de mai bine de 100 ani existau Loje in Romania care lucrau sub obedienta Marelui Orient al Frantei.
1875 este un an foarte important pentru activitatea Lojei Inteleptii din Heliopolis - programul pe care si-l propusese este indeplinit: se fondeaza o Scoala de Arte si Meserii, se acorda un ajutor lui B.P. Hasdeu pentru publicarea unor carti, se acorda ajutor din fondurile proprii pentru saraci, retete medicale, consultatii medicale gratuite, premii pentru elevii merituosi (456 carti), infiintarea unei biblioteci.

Activitatea Lojei Inteleptii din Heliopolis culmineaza cu fondarea Marelui Orient Al Romaniei in 1879, Dr. Carol Davila fiind ales Prim Mare Maestru.
Perioada urmatoare pentru viata Lojei Inteleptii din Heliopolis incepe in ianuarie 1993, cand sunt reaprinse focurile, pentru dezvoltarea dar mai ales diversificarea activitatii masonice – in acea perioada mai activa in Bucuresti doar Loja Humanitas. Activitatea Lojei se intinde pe o perioada de trei ani, dupa care, la decizia Marelui Orient al Frantei, aceasta intra in adormire (1996). Se pot remarca eforturile facute de catre o serie de Frati pentru re-desteptarea Francmasoneriei liberale in Romania, enumerand dintre acesti cativa "pilieri" ai Lojei noastre: Marc Morizot, Lucian Masca, Andrei Leca.

Ciclul se reia: se reaprind focurile R : L : Inteleptii din Heliopolis, care pentru a doua oara de-a lungul istoriei, participa ca fondator al Marelui Orient Al Romaniei la 1 iulie 2005.