Istoria in date masonice

Etimologic vorbind, Francmasoneria este o asociatie a zidarilor (masoni) liberi. Adjectivul "franc" desemna in Evul Mediu francez pe cineva scutit de darile feudale. Cuvantul franc-mason, incetatenit in Romania prin sec. al XVIII-lea de un cleric, vine pe filiera franceza, cuvantul regasindu-se totodata si cu acelasi sens si in celelalte mari limbi europene: Freemason (In engleza), Freimaurer (In germana), Liberi Muratori (In italiana).

Situatia privilegiata a acestei asociatii a constructorilor medievali - careia putem sa-i spunem - fara teama de a gresi - breasla, vine din faptul ca membrii ei erau constructorii bisericilor si ai catedralelor. Toate domurile si catedralele artei gotice europene au fost ridicate de Francmasoni. In perioada sec. al X-lea - sec. al XVII-lea aceasta a fost principala indeletnicire a Francmasoneriei, careia i s-a spus Francmasoneria operativa.

Francmasoneria operativa a fost, ca orice breasla medievala, o societate secreta. Regasim cu claritate in cadrul ei cele doua mari strategii ale oricarei societati secrete: initierea ezoterica si juramantul de pastrare a secretului. Membrii aveau, de asemenea, parole, semne, vestimentatie speciala, un alfabet secret. In stadiul operativ, societatea masonica a avut - ca orice breasla - numai trei grade: ucenic, calfa si maestru.

Aceste trei grade au ramas pana astazi primele trei grade ale tuturor riturilor masonice si alcatuiesc Francmasoneria Albastra.

Pentru ce se asociau constructorii/zidarii? Scopul primordial, atestat la toate breslele, era pastrarea si transmiterea sub control a secretului profesional. Aceasta operatiune avea si o dimensiune spirituala: exista un ritual simbolic, un simbolism al obiectelor (mai ales al uneltelor de zidarie) si un mit fundamental al bereslei - mitul despre uciderea lui Hiram - arhitectul Templului lui Solomon.

Deoarece erau constructori de zidiri sfinte, Francmasonii au avut totdeauna o situatie privilegiata. Ei s-au aflat mereu pe primul loc in topul breslelor medievale. In sec. al XVI-lea, insa, odata cu extinderea stilului renascentist In arhitectura sacra occidentala si odata cu tiparirea primelor carti de arhitectura, secretul profesional a fost, practic, distrus. Breasla constructorilor nu-si mai gaseste justificarea, ea decade vazand cu ochii dar isi pastreaza privilegiile.

Prestigiul Francmasoneriei operative, precum si incontestabilele sale autonomii fata de autoritatile statale au atras in lojile constructorilor tot mai multi aristocrati si oameni de cultura. Acestia nu erau mestesugari zidari, ei cautau un loc unde sa se poata perfectiona spiritual in libertate, egalitate si fraternitate, fara teama de cenzura statului autocrat.

La Inceput, non-mestesugarii s-au numit masoni acceptati. La sfarsitul sec. al XVII-lea, masonii acceptati erau deja majoritari in loji. Acum este momentul cand Francmasoneria se transforma dintr-o societate operativa intr-o societate speculativa, adica in ceea ce ea este astazi.

Se considera ca prima Mare Loja a Francmasoneriei speculative s-a constituit la Londra, pe data de 24 iunie 1717. Actul normativ fundamental care a reglementat activitatea acestei prime Mari Loji (denumita Loja-mama a lumii) s-a intitulat Constitutii, adica "Intocmiri, organizari" (din latinul constitutionis).

Constitutiile, cu titlul complet "The Constitutions of the Free-Masons, containing the History, Charges, Regulations of that Most Ancient and Right Worshipful Fraternity", au fost redactate In anul 1723 de James Anderson, ajutat de Jean-Theophile Desaguliers, apoi revizuite tot de el In 1738.

Francmasoneria speculativa a fost o societate alcatuita din oameni liberi cu scopul de a se perfectiona moral si spiritual In libertate, egalitate si fraternitate. Aceasta organizatie este "responsabila" pentru Declaratia Drepturilor Omului si pentru elaborarea conceptului modern de democratie.

Francmasoneria nu poate fi de fapt definita in cateva propozitii. Cel mai adesea se spune despre Francmasonerie ca este un sistem alegoric al moralitatii, ilustrat prin simboluri. Este adevarat, insa ca ea reprezinta mult mai mult. Putem vorbi despre ea ca de un curs despre moralitate care face apel la alegorie si simbol, insa, pe langa aceasta semnificatie, Masoneria este si o societate organizata, o Fraternitate.

Cultivand in randul membrilor sai principiile responsabilitatii, moralitatii si adevarului, Francmasoneria ii incurajeaza pe francmasoni sa urmeze si in viata de toate zilele lectiile invatate in timpul ritualurilor alegorice, ritualuri ce au fost prezervate cu grija de-alungul secolelor.