Francmasoneria si societatea

Principiile Francmasoneriei se afla in perfect echilibru cu indatoririle cetatenesti ale membrilor sai, astfel se impune fiecarui membru sa isi indeplineasca cu loialitate indatoririle cetatenesti. Trebuie precizat ca obligatiile Francmasonului ca cetatean trebuie sa prevaleze fata de orice alta obligatie ce si-ar fi asumat-o fata de un Frate.

De asemenea, Francmasoneria cere fiecarui membru sa respecte cu strictete legile tarii in care activeaza. Este un principiu pentru care de fapt lupta Francmasoneria, si anume ameliorarea morala a societatii.

Francmasoneria aduce, pe de-o parte, un sistem de simboluri traditionale si un ritual, iar pe de-alta parte, un forum de discutii. Aceste instrumente ii ingaduie individului sa-si corecteze si sa-si cântareasca prejudecatile, spre a le folosi in contextul vietii cotidiene: viata de zi cu zi, viata politica sau sociala.

Francmasoneria liberala pune intotdeauna Omul inaintea oricarei interpretari a unui Dumnezeu. Ea elibereaza oamenii si religiile care, obisnuiti cu sentimente bune, tezaurizeaza adevaruri diferite, unice, incompatibile si deci exhaustive unele fata de celelalte.

Francmasoneria respecta partea de buna credinta pe care o contin religiile umaniste, dar nu vrea sa se alinieze in urma niciuneia. Francmasoneria este locul in care oamenii de orice religie, oamenii fara religie isi vorbesc, se plac intre ei si invata sa lucreze, dar si sa râda impreuna.

Francmasoneria liberala prefera stiinta–credintei, ratiunea–credulitatii, Omul (fiecare om in parte)–zeilor, responsabilitatea–infantilismului, solidaritatea–milei, libertatea de gandire–gandirii-gata-facute, democratia in cele din urma.

Francmasoneria nu este o grupare politica. Ea le lasa membrilor sai intreaga libertate de opinie si de angajament in viata profana. Totusi este de neconceput ca Francmasonii sa adere la un partid extremist chiar din pricina idealului lor filosofic. Francmasoneria nu se pune in serviciul ambitiilor individuale si pastreaza fata de partidele politice o independenta completa; ea nu creeaza prozeliti orbi si inlantuiti, ci cauta sa creeze cetateni luminati si liberi.