A spune ceea ce nu este Masoneria, doar prin procedeul comparatiei cu ceea ce este, nu constituie decat o proba insuficienta in incercarea de a demonstra ceea ce este cu adevarat. Oricum, trebuie clarificate anumite neintelegeri si interpretari eronate, ce se dezvolta pe principiul dovezilor provenite din propagarea unor simple zvonuri.
Francmasoneria nu practica "prozelitismul", neincercand sa faca "campanii de recrutare". Altfel s-ar cunoaste mult mai multe amanunte despre existenta si scopurile sale.
Francmasoneria nu este o organizatie elitista, atata timp cat principalul criteriu de primire de noi membri il constituie dorinta sincera a fiecaruia de a se perfectiona, iar pentru a indeplini calitatea de membru una dintre cerinte este aceea de a achita o cotizatie anuala, precum se practica de altfel in orice alta asociatie, insa nu este o societate cu scopuri comericale, precum sunt unele cluburi.
In ciuda faptului ca cele mai multe Obediente nu admit femeile ca membri, asta nu inseamna ca Masoneria este destinata exclusiv barbatilor, din moment ce exista Obediente atat feminine, cat si mixte.
Francmasoneria nu este o religie sau o secta, ci o apropiere spirituala intemeiata pe libertatea fiecaruia si toleranta reciproca. Se accepta membri indiferent de clasa lor sociala, rasa, religie sau apartenenta politica.
Nu este o societate secreta, din moment ce Masoneria este constituita drept o asociatie recunoscuta oficial, iar existenta sa si scopurile sale sunt facute publice.
Nu este nici o organizatie oculta, din moment ce se sprijina numai pe ideile si opiniile tuturor membrilor sai si pe schimbul de experienta a tuturor fratilor, prin folosirea uneltelor in mod simbolic.
I. O societate prozelita
Francmasoneria nu converteste adepti, deoarece esenta ei consta in cu totul altceva decat prozelitismul: candidatul trebuie sa simta liber si nesilit de nimeni chemarea de a impartasi modul de viata al Masoneriei prin libertatea alegerii sale. Este ceva obisnuit ca cei care asteapta sa fie initiati sa simta necesitatea de a evolua cu sufletul si mintea deschise, impartasind astfel acelasi gand cu cei care s-au slefuit si sunt Francmasoni. In trecut, cand cineva dorea sa fie initiat, trebuia sa aiba un anumit numar de recomandari din partea unor Masoni. Astazi, acest lucru nu se mai intampla.
II. O societate elitista
Masoneria nu trebuie conceputa ca o elita sociala sau economica, din simplul motiv ca bogatia sa este rezultatul diversitatii mebrilor (si cand mentionam acest lucru nu ne referim la aspectul financiar).
Vom intreba pe cel care doreste sa fie initiat daca scopul sau este acela de a se perfectiona. Deci Masoneria nu trebuie inteleasa ca un club de servicii si nu este nicidecum locul in care exista interese financiare.
Taxa de adeziunea nu este mai mare decat cea necesara pentru a intra in oricare alta asociatie, sportiva sau de alt fel, si nu ar trebui prin urmare sa reprezinte un impediment pentru cel care vrea sa faca acest pas in mod sincer.
III. O societate misogina
In general francmasoneria nu accepta decat barbati in randurile sale. Insa acest lucru nu este obligatoriu sa se intample in toate structurile masonice. De fapt, exista Obediente care sunt in exclusivitate feminine, cat si unele care sunt mixte. In alta ordine de idei, Francmasoneria isi are originea in sistemul medieval de "Companionaj", mostenind astfel o traditie ce era destinata doar barbatilor. Iar slefuirea sinelui implica reactii diferite din punct de vedere afectiv din partea barbatilor si femeilor. (Barbatul provine de pe Marte, iar Femeia de pe Venus!). Oricine poate alege liber sa impartaseasca aceste sentimente cu persoane de alt sex, intrand astfel intr-o Obedienta mixta, sau sa traiasca toate acestea separat fiind de sexul opus, intrand intr-o Obedienta exclusiv masculina ori feminina.
IV. O religie sau o secta
Francmasoneria nu poate fi o religie sau o secta, din simplul motiv ca aceasta ar fi impotriva principiilor Tolerantei si impotriva libertatii fiecarui individ. Existenta Masoneriei este legata de interzicerea categorica de a forta un om sa impartaseasca convingerile altuia, fie ele de natura religioasa ori politica. Daca Traditiile sale sunt respectate, intreaga organizatie Masonica este conceputa astfel incat sa permita fiecarui membru in parte sa isi slefuiasca propriul drum, imbogatindu-se pe sine prin diversitatea experientelor traite si a opiniilor celorlalti. Bineinteles, nu se pune in discutie impunerea punctului de vedere al unei singure persoane asupra celorlalti, indiferent de cine este, chiar de este in posesia adevarului absolut.
In mod contrar cu ceea ce se intampla in cadrul celor mai multe secte, oricine este liber sa iasa din organizatia Masonica. Francmasoneria nu isi impune propria vointa - este cu adevarat un drum pe care fiecare si-l alege de buna voie si nesilit de nimeni. Insa, in cazul in care nu corespunde cu ceea ce simte un om, respectivul este oricand liber sa demisioneze.
V. O societate secreta
Masoneria nu este o societate secreta deoarece nu exista nici un mister privind existenta si scopurile sale. Mai mult de-atat, majoritatea simbolurilor si ritualurilor pot fi descoperite in orice biblioteca. Daca incercam sa pastram ritualurile secrete, e tocmai pentru a permite candidatilor sa traiasca din plin ceea ce trebuie sa experimenteze de unii singuri. Din acest motiv orice candidat trebuie sa ia o hotarare de unul singur, intelegand astfel ce ii poate oferi lui Francmasoneria. De asemenea, aceasta constituie si o parte din respectul reciproc dintre frati, luand in consideratie si discretia de a nu-ti dezvalui Fratii Masoni. In schimb, fiecare membru decide de unul singur momentul oportun de a dezvalui faptul ca este Francmason, in concordanta cu gradul de intelegere si toleranta societatii in care traieste si de climatul sau profesional.
VI. O societate oculta
Ocultismul nu trebuie confundat cu esoterismul. Ocultismul se bazeaza pe practici cu un caracter mai mult sau mai putin magic, in timp ce esoterismul (care literal inseamna "calea interioara") este o metoda pe care se fundamenteaza trairea si existenta individuala. "Esoterismul" este opusul "exoterismului", care presupune impunerea "adevarului" personal asupra celorlalti. In acest sens, Masoneria este o societate esoterica, insa nicidecum oculta. Daca ritualurile sunt practicate, se pot descoperi in ele multe elemente ce constituie prilej de meditatie. Aceste ritualuri sunt indispensabile daca nu dorim ca munca noastra sa ramana exclusiv intelectuala: nu prin cuvinte ne perfectionam, ci prin ceea ce traim.