Events List 1

Convent 2014 Featured

Detaliile evenimentului:

  • Data:
  • Locatie: Castelul Corvinilor, Hunedoara

Sambata, 29 noiembrie 2014, a avut loc la Sibiu Conventul Marelui Orient al Romaniei care a reunit alaturi de delegatii tuturor lojilor de pe teritoriul României numerosi invitati de la obediente prietene din tara si din strainatate.

Delegații la Convent au ales o noua echipa in Consiliul Ordinului, in frunte cu Ilustrul Frate Gabriel Stanciu si au dezbatut chestiuni legate de actiunile concrete pe care Marele Orient al Romaniei trebuie sa le intreprinda în perioada urmatoare pentru a contribui la ameliorarea vietii cetatii, pentru a respecta caracterul laic al educatiei in Romania, pentru a dezvolta Obedienta si pentru a sustine caracterul profund umanist al demersurilor sale.

Marele Orient al Romaniei – M.O.A.R. – este o federatie mixta de loji care se defineste ca putere simbolica suverana, adogmatica si liberala, continuatoare a traditiei incepute inca de la 1879 de ilustrii sai inaintasi. M.O.A.R. este suveran prin prisma faptului ca nu este interesat de recunoasterea obedientelor dogmatice si conservatoare. M.O.A.R. intretine relatii de prietenie atat cu obedientele care fac parte din reteaua francmasoneriei adogmatice si liberale, cat si cu obedientele care respecta existenta sa. M.O.A.R. este o putere simbolica prin faptul ca pastreaza ritualul traditiei initiatice. M.O.A.R. este adogmatic prin faptul ca este de parere ca opțiunea religiei si a credintei ori a non credintei apartine individului si nu este un criteriu de selectie pentru initiere. Altfel spus, M.O.A.R. nu face discriminare in functie de credinta si de religie in momentul considerarii unei candidaturi. M.O.A.R. apara principiul republican al laicitatii, adica respectul libertatii individuale, de constiinta si de religie. M.O.A.R. este liberal prin prisma faptului ca recunoaste in egala masura statutul de initiat femeilor si al barbatilor si lasa la latitudinea lojilor decizia de a se constitui in loja masculina, feminina ori mixta

Marele Orient al Romaniei este administrat pe principiul repartitiei puterii de decizie in mod democratic. El se sustine pe principiul tripartitiei puterilor executive, de justitie și legislative. Executivul este reprezentat de Consiliul de Ordin care administreaza chestiunile curente ale obedientei si vegheaza asupra respectului ritualului, constitutiei si regulamentului general. Justitia este reprezentata de Comisia de Justitie; instanta de mediere fraterna si reglare a interpretarii constitutionale. Legislativul este reprezentat de reuniunea în Convent a delegatiilor alesi in lojile federatiei.

Profund atasat valorilor democratiei si statului laic de drept, Marele Orient al Romaniei este o institutie prin excelenta filantropica, filozofica si progresista ce are drept obiect cautarea adevarului, studiul moralei, precum si practicarea solidaritatii. Marele Orient al Romaniei lucreaza atat pentru ameliorarea materiala si morala, cat si pentru perfectionarea intelectuala si sociala a umanitatii si are ca principii: toleranta reciproca, respectul pentru ceilalti si respectul de sine, libertatea absoluta a constiintei. Considerand conceptiile metafizice ca apartinand domeniului exclusiv al aprecierii individuale, refuza orice ingradire. Deviza sa este Libertate, Egalitate, Fraternitate.

Log in